15.-20.7.2007 Lapin ja Jäämeren luonto

Kuuden päivän luontomatka

Tällä luontomatkalla tutustumme kokonaisvaltaisesti pohjoisimman Lapin ja Jäämeren luontoon. Valloitamme tuntureita, näemme paljakan kukat parhaimmillaan ja monia mielenkiintoisia lintuja. Matkan kohokohtia ovat Jäämeren upea luonto, erikoiset kasvit ja kymmenien tuhansien kesyjen merilintujen koloniat. Tutustumme myös Kevon tutkimusaseman mielenkiintoiseen toimintaan. Tutkimusasemalla opiskelemme mm. retkillä havaittavien lajien tunnistamista ja jylhien maisemien syntyhistoriaa. Tämä matka on jokaisen luontoharrastajan unelma! Kuvia tutustumiskohteistamme löytyy sivuilta www.ornio.net

Kurssi sopii kaikille yli 11-vuotiaille luonnosta kiinnostuneille. Osallistuminen ei edellytä pohjatietoja. Kurssilla ei tehdä vaativia vaelluksia, vaan pisin kävely on nousu Ailigas-tunturille ja takaisin soratietä pitkin, yhteensä n. 7 kilometriä.

Ohjaajina on biologit Hanna Aalto ja Marko Vauhkonen. Lisäksi Kevon tutkimusaseman väki esittelee toimintaansa. Kurssilla on koko ajan käytettävissään 35-paikkainen luksus-bussi, joka kuljettaa meitä toinen toistaan upeampien luontokohteiden äärelle.


Kevolla majoitumme tutkija- ja opiskelijatilanteen mukaan joko tutkimusaseman oppilasasuntolassa tai yliopiston omistamalla entisellä leirintäalueella vaatimattomissa mökeissä. Joen ylitämme moottorivenekyydein. 400 matkan voi myös halutessaan soutaa. Pelastusliivejä on syytä käyttää. Kovalla tuulella tai sateella ajamme asemalle bussilla pitkän kiertotien kautta. Tutkimusasemalla on myös suihkut ja wc:t, joissa on mahdollista käydä ruokailujen yhteydessä, kunhan muistaa ottaa suihkuvarusteensa mökiltä lähtiessä mukaansa. Tutkimusaseman tiloissa on tupakointi kielletty ja lattiapintojen suojelemiseksi ulkojalkineita ei pidetä sisällä.

Alustava matkaohjelma, johon voi vielä tulla muutoksia:

15.7. Sunnuntai

07.30 Buffet-aamiainen Rovaniemen asemaravintolassa ja sen jälkeen lähtö Rovaniemen rautatieasemalta n. 8.15.
n. 11.30 Lounas Purnumukan porotilalla ja tutustuminen tilaan
n. 14.30 Saapuminen Inariin, jossa tunnin pysähdys. Mahdollisuus vierailla saamelaismuseo Siidassa, kaupassa tai lintujen tarkkailua Inarijärven rannassa.
n. 16.00 Lähtö Inarista kohti Kevoa
n. 18.00 Majoittuminen Kevon tutkimusasemalla. Kevolla majoitumme joko tutkimusaseman oppilasasuntolassa tai pienissä vaatimattomissa mökeissä aseman opiskelijatilanteesta riippuen. Kurssin aloituskokoontuminen

Mikäli haluatte retkeillä mökkikylän ympäristöissä tulostakaa itsellenne Kevon kartta sivuilta http://kansalaisen.karttapaikka.fi Painakaa ensin käsiosoittimen kuvaa ja käsiosoittimella suurin piirtein Kevon kohdalle Suomen kartalla. Sitten painakaa suurennuslasin kuvaa kunnes kartta on tarpeeksi tarkka. Kohdistakaa Kevo keskelle käsiosoitinta Kevon kohdalla painaen.

16.7.

Siirtyminen venekyydein joen toiselle puolelle Tutkimusasemalle. Mukaan: Retkeilyvarustus (sis. hyttyshattu, saappaat), kiikari, päiväreppu, juotavaa, energiapitoista evästä, kasvikirja.


08.00 Aamiainen
09.00 Maastoretki tutkimusaseman ympäristöissä ja Skalluvaaran poroerotuspaikalla.
12.00 Lounas
13.00 Tutkimusesittelyjä ja retkeilyä aseman ympäristössä
17.00 Päivällinen
18.00 Luennot tunturikasveista, Lapin geologiasta ja linnuista.
21.00 Saunat


17.7.

07.00 Aamiainen
08.00 Lähdemme Kaamasen kautta Karigasniemen Ailigas-tunturille. Kiipeämme reilun kolmen kilometrin matkan tunturin huipulle kasveja ja lintuja havainnoiden. Tunturissa käyntiin on varattu viisi tuntia.
14.00 Bussi noutaa meidät tunturille vievän tien risteyksestä. Ajo Tenojoen laakson upeissa maisemissa Utsjoen kylälle, jossa ruokailu ja Norjassa tarvittavien eväiden ostomahdollisuus.
15.30 Siirrymme iltaretkelle Norjaan, jossa käymme valokuvauksellisella Tenojoen suistoalueella. Puolentoista tunnin pysähdyksen aikana ehdimme merilintuja ja rantaniittyjen kasveja ja jylhiä jyrkänteitä.
18.30 Paluu Suomeen Nuorgamin lomakylään, jossa iltapalaa ja saunat.

18.7.

07.00 Aamiainen.
07.30 Lähdemme Norjaan.
08.30 Ensimmäisenä pysähdyspaikkana on kaunis Nessebyyn niemi. Pysähdymme kaksi tuntia. Pääsemme ihailemaan kuvauksellista kirkkoa, merilintuja, muinaisen jääkauden merkkejä ja runsasta kasvillisuutta.
11.00 Vadsön kaupunki. Kävelylenkki kaupungin viereisellä saarella. Ruokailemme Rica Hotell Vadsössä.
13.00 Ajamme jylhien maisemien läpi Hamnigberiin, jossa pysähdymme kaksi tuntia.
18.00 Saapuminen majapaikkaamme Hotelli Vardöseen. Mahdollisuus omakustanteiseen ruokailuun kaupungilla.

19.7.

08.00 Aamiainen
09.00 Siirrymme venekyydillä jylhälle Hornöyan lintusaarelle. Retkelle on varattu aikaa kolme tuntia. Tällä ja sen naapurisaarella pesii mm. noin 25 000 paria pikkukajavia, 5000-10000 lunniparia, 3000 etenlänkiislaparia, 300 pohjankiislaparia ja 200 karimetsoparia. Yhteensä saarilla pesii yli 40 000 lintuparia. Suuri osa linnuista on hyvin kesyjä ja niitä pääsee tarkkailemaan ja kuvaamaan aivan lähietäisyydeltä. Runsas linnusto tekee saarien maaperästä hyvin ravinteisen, joten kasvillisuus on poikkeuksellisen rehevää. Saarten geologia on myös mielenkiintoinen ja pääset näkemään mm. kivettyneitä rantahiekkojen aaltokuvioita.
12.30 Lähtö takaisin päin. Pysähdymme useissa mielenkiintoisissa paikoissa Varangin-vuonon rannoilla ja Vadsön kaupungissa.
n. 18.00 Paluu Nuorgamiin, jossa illallinen, majoittautuminen ja saunat.

20.7.

08.00 Aamiainen
09.00 Lähtö kohti Rovaniemeä. Matkalla pysähdymme luontokohteissa ja mm. Kaunispäätunturin huipulla, ruokailemme Hotelli Riekonkiepissä ja tutustumme Koilliskairan luontokeskukseen.
20.00 Paluu Rovaniemelle ennen yöjunien lähtöä.Ota matkalle mukaan:

Norjan säätila voi vaihdella paljon. Joskus heinäkuun lopulla on hellettä aivan pohjoisimpia osia myöden, joskus taas hyytävän kylmää. Varaa mahdollisimman monipuolinen vaatetus ja ehdottomasti jotain tuulta hyvin pitävää sekä kunnolliset käsineet ja päähine. Vaatteita erilaisiin sääoloihin, kumisaappaat ja kengät joissa on paksut pohjat ja hyvä kävellä. Majoittuminen on omin lakanoin, joten ota lakanasi ja pyyhe mukaan. Ota mukaasi myös termospullo kahvia varten, muki, vesipullo ja rasia retkieväitä varten. Päiväreppu on tarpeen monissa kohteissa. Kasvi- ja lintukirjoista on iloa maastoretkillä. Samoin lintujen ja muun luonnon tarkkailussa auttavat kiikarit ja kaukoputki jos sellaiset omistat. Kamera on lähes välttämätön varuste, koska kuvausmahdollisuudet ovat erinomaiset. Varaa tarpeeksi filmiä mukaan, koska sen hankkiminen voi olla hankalaa ja kallista paikan päältä. Ota mukaasi myös mahdollisesti tarvitsemasi lääkkeet (erityisesti allergialääkkeet hyönteisten pistojen ja lintujen takia) ja hygieniatarvikkeet. Valitse mahdollisimman hajuton hyttyskarkote, jotta emme ”tyrmää” toisiamme bussissa ollessamme. Hyttyshattu ja peittävä vaatetus ovat karkotteita parempi keino olla rauhassa, varsinkin kun hyttysiä on paljon.Parhaaksi hyttyshatuksi luontoharrastuksiin on osoittautunut esimerkiksi Lassin retkiaitassa myytävä lippalakin päälle puettava mustasta ohuesta verkosta tehty hyttyshattu. Jopa lintujen kiikarointi onnistuu hattua riisumatta.Tunturissa ja Norjassa hyttyset eivät ole yleensä ongelma.

Retkieväitä tarvitset ainakin Ailigas-tunturin retkellä ja Norjassa. Tuo Ailigas-tunturiretken eväät mukanasi. Norjaan on mahdollista ostaa eväitä Utsjoelta ennen rajan ylitystä. Ota mukaasi myös Norjan kruunuja, jotta voit käydä esimerkiksi illalla syömässä Vadsössä tai Vardössä tai ostaa jotakin evästä. Norjan hintatason on jonkin verran Suomea kalliimpi. Valitse hyvin säilyviä energiapitoisia eväitä. Huomioi, ettei Utsjoella ole pankkiautomaattia, joten varaa tarvittava käteinen mukaasi. Ylimääräiset kruunut käyvät maksuvälineenä Utsjoen kaupoissa.

Matka toteutuu jos mukaan on lähdössä 26 osallistujaa. Huomioittehan että VR tarjoaa 15% alennuksen jo kolmen henkilön ryhmälle junamatkoista Rovaniemelle.

Lämpimästi tervetuloa

Tulosta tämä ohjelma itsellesi


Ilmoittautumiset Suomen luonnonsuojeluliitto puh: 09 22808 207
Kyselyt sisällöstä Hanna Aallolle puh 050 52 46 597 tai e-mail: hanna.aalto(ät)ornio.net

Takaisin Ornion etusivulle