palkki

Parikkala & Saari: Lintupaikat - Birding Places

Galleria
Gallery
Lintuharrastajan päiväkirja
Birders diary
www.lintumaalari.net
www.birdpaintings.net
Ornio

Lintupaikat
Places
Matkat
Trips
Videot
Videos
Yhteystiedot
Contact
Teksti © Hanna & Janne Aalto


PARIKKALAN LINTUPAIKAT


Sammallampi

Sammallampi on kuin mini-Siikalahti. Lajisto on pitkälti sama mutta lammen pienuudesta johtuen vähälukuisampi. Sammallammen pohjoispäässä on mäen rinteeseen rakennettu torni, jolle on nykyisin vaikea löytää, koska polku on pahasti umpeenkasvanut.
Käänny kuutostieltä Kolmikannantielle. Kolmikannantietä ajetaan vajaa kilometri. Jätä auto tien vasemmalla puolella olevan maston vieressä olevalle parkkialueelle. Kävele tien yli pihaa kohti ja halkopinoilta lähtee hyvin huomaamaton polku alas kohti rantaa.
Sammallammella pesii mm. kaulushaikara, joutsen, ruskosuohaukkoja ja luhtahuitteja.
Harvinaisuuksista paikalla on havaittu mm. niittysuohaukka, ruokosirkkalintu ja valkopäätiainen, joka ilmeisesti pesi onnistuneesti paikalla.

Särkisalmi

Simpeleen järven kaksi osaa toisiinsa yhdistävä Särkisalmi on hyvä lintupaikka alkukeväällä, kun muut vesistöt ovat vielä jäässä. Lähes kaikki muuttolinnut saapuvat ensin Särkisalmelle. Siinä on sulaa lähes läpi talven.
Särkisalmen sulan pääsee parhaiten tarkastamaan, kun etelästä valtatie kuutosta pitkin tultaessa käännytään juuri ennen salmea vasemmalle, isolle parkkipaikalle. Kiipeä varovasti (!) junaradan yli rannassa sijaitsevalle levikkeelle.
Myöhemmin keväällä Särkisalmella voi seurata varsinkin arktisten lintujen kevätmuuttoa, joka osin ohjautuu juuri Särkisalmen yli. Muuttajia ovat esimerkiksi vesilinnut ja hanhet sekä joskus myös kahlaajat ja kihut.
Muuttoa voi parhaiten seurata lahden pohjoislaidalta mattolaiturilta. Käänny Särkisalmen kylälle ja aja muutamia satoja metrejä. Käänny heti tasoristeyksen jälkeen vasemmalle mattolaiturille menevälle uralle.
Kesällä Särkisalmella on hyviä yölaulajamaastoja. Parhaat paikat ovat radan varressa Särkisalmen eteläpuolella. Särkisalmella pesii runsaasti silkkiuikkuja sekä monia vesilintulajeja.
Harvinaisuuksista Särkisalmella on havaittu mm. kolmen haahkalajin parvi, punapäänarsku sekä avosettiparvi.

Pohjanranta

Pohjanranta on matala Pienen Rautjärven lahti. Aja 6-tietä Akonpohjan ohi. Puolentoista kilometrin päässä Akonpohjasta käänny kohti Tarnalaa. Parkkipaikka on pian tien varressa ja hyvin viitoitettu. Tornille on vain lyhyt kävely ja alakertaan pääsee esteettömästi.
Pohjanranta on hyvä kahlaajapaikka keväisin ja joskus syksyisinkin. Se on alueen parhaimpia paikkoja mm. jänkäsirriäisen havaitsemiseen. Jänkäsirriäisiä kannattaa etsiä aivan toukokuun lopulla ja kesäkuun alkupäivinä. Huhtikuussa Pohjarannan matala lahti kerää paljon vesilintuja.
Havaittuja harvinaisuuksia mm. amerikanhaapana, kiljukotka, punajalkahaukka, aro- ja niittysuohaukka, valkosiipitiira, tundrakurppelo, rantakurvi, lampiviklo ja heinäkurppa.

Tarassiinlahti

Tarassiinlahti sijaitsee Mikkolanniemellä ja on Pienen Rautjärven lahtia. Sinne pääsee ajamalla 6-tietä Akonpohjan ohi. Puolentoista kilometrin päässä Akonpohjasta käänny oikealle Tarnalaan. Tarnalan kohdalla käänny oikeaan kohti Mikkolanniemeä. Lintutorni on rakennettu rantaan ja parkkipaikka on hyvin viitoitettu.
Lahti on hienon maalaismaiseman ympäröimää. Tornista on näkymät varsin laajalle alueelle, joten se soveltuu myös muuton seurantaan. Keväällä lahden rantamat houkuttelevat kahlaajia ja vesilintuja. Varsinkin huhtikuussa ensimmäisiin suliin kertyy paljon sorsia.
Torni on myös perinteisesti menestynyt hienosti Tornien Taisto -kisassa ollen useana vuonna, Siikalahden tapaan, maamme parhaita sisämaatorneja.
Harvinaisuuksia: arosuohaukka, kiljukotka, merihanhi, lyhytnokkahanhi, lampiviklo, mehiläissyöjä jne.

Akonpohja

Akonpohjassa Suuren Rautjärven rannalla sijaitsee Saaren kolmas ja vanhin, nykyisin varsin huonokuntoinen lintutorni. Käänny kuutostieltä etelästä tultaessa ensimmäiselle Akonpohjaan johtavalle tielle. Käänny heti ensimmäisestä risteyksestä kohti koulua. Aja koulun ohi ja käänny seuraavasta risteyksestä oikealle. Vajaan puolen kilometrin ajon jälkeen oikealle tulee levike, johon voi jättää auton. Torni on vajaan sadan metrin päässä parkkipaikasta.
Harvinaisuuksia ovat olleet esimerkiksi amerikantukkasotka, pikkukajava sekä allihaahka.Kanavalampi

Kanavalampi on Pienen Reutjärven erillinen lahdelma Saaren Honkakylässä. Lahdelle näkee kohtuullisesti tieltä mutta rannan puut ja pensaat ovat nykyisin aika pahasti kasvaneet näkymää peittämään. Kanavalammella levähtää muiden Saaren lintuvesien tapaan runsaasti vesilintuja ja hanhia muuttomatkallaan. Harvinaisimpia Kanavalammella havaittuja lintuja ovat olleet Suomen ensimmäinen pinnakelpoinen pikkukanadanhanhi, ruostesorsa sekä amerikantavi.

Vaaranmäki

Vaaranmäen näköalatorni rakennettiin talkoovoimin.
Torni sijaitsee aivan Saaren kirkon kupeessa olevalla mäellä, joten paikalle löytää seuraamalla Saari kko -opasteita. Perillä auton voi jättää hautausmaan parkkipaikalle, jonka kohdalta lähtee polku mäelle ja tornille.
Vaaranmäen tornista oli upeat näkymät, mutta nyt puut ovat kasvaneet aika pahasti maiseman eteen. Paikka on edelleen kuitenkin sovelias petolintujen staijaamiseen. Tornista onkin havaittu mm. kiljukotka, arosuohaukka sekä varsin mukavia summia muita muuttavia petolintuja.

Kummun näkötorni

Kummun näkötorni on entinen rajavartioston vartiotorni, joka on nyt pystytetty hyvälle muuttoreitille. Torni on vanha rajavartioston torni ja korkeanpaikankammoiselle ritilätorni voi olla ikävä kiivetä.
Kummun tornista on hyvä näkyvyys kaikkiin ilmansuuntiin ja parin kilometrin päässä koillisessa siintää suuri Pyhäjärvi.
Torni löytyy kääntymällä Kummun kylältä Lentteentielle, Pian näkyykin pieni viitta, joka kertoo, että pieni vasemmalle kääntyvä hiekkatie vie kyläkodalle ja lintutornille.


Takaisin Lintupaikat-sivulle